Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto ze śliwkami i borówkami

Ciasto ze śliwkami i borówkami

Kruche ciasto ze śliwkami i borówkami to świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i idealnie komponuje się z filiżanką kawy.  Słodka pianka bezowa idealnie komponuje się z kwaśnymi śliwkami i borówkami. 

Do przepisu możecie wykorzystać same śliwki lub same borówki, ja postanowiłam połączyć te sezonowe owoce i przygotowałam kruche ciasto śliwkowo – borówkowe. Moim zdaniem to idealne połączenie i polecam Wam skosztować takiej wersji. 

PRZEPIS NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BORÓWKAMI

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

BEZA

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 500 g śliwek
  • 250 g borówek
  • 3 łyżki bułki tartej

Wykonanie

  • Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder. Kolejno wsypujemy szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Siekamy za pomocą noża i dodajemy żółtka. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy w stosunku 2:1 i formujemy z niego kulki. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Formę 24×36 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Większą kulkę ciasta wyjmujemy z lodówki i wyścielamy nią dno blachy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i oprószamy połową bułki tartej.
  • Śliwki i borówki myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je na mniejsze kawałki. Następnie kawałki śliwek wraz z borówkami wykładamy na ciasto i posypujemy je pozostałą bułką tartą.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, mieszając do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
  • Z lodówki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut, grzanie góra-dół.

Ciasto ze śliwkami i borówkami
Ciasto ze śliwkami i borówkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście + 17 =