Kruche ciasto ze śliwkami i borówkami to świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i idealnie komponuje się z filiżanką kawy. Słodka pianka bezowa idealnie komponuje się z kwaśnymi śliwkami i borówkami.
Do przepisu możecie wykorzystać same śliwki lub same borówki, ja postanowiłam połączyć te sezonowe owoce i przygotowałam kruche ciasto śliwkowo – borówkowe. Moim zdaniem to idealne połączenie i polecam Wam skosztować takiej wersji.
PRZEPIS NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BORÓWKAMI
Składniki
CIASTO KRUCHE
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
BEZA
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO
- 500 g śliwek
- 250 g borówek
- 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie
- Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder. Kolejno wsypujemy szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Siekamy za pomocą noża i dodajemy żółtka. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy w stosunku 2:1 i formujemy z niego kulki. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Formę 24×36 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Większą kulkę ciasta wyjmujemy z lodówki i wyścielamy nią dno blachy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i oprószamy połową bułki tartej.
- Śliwki i borówki myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je na mniejsze kawałki. Następnie kawałki śliwek wraz z borówkami wykładamy na ciasto i posypujemy je pozostałą bułką tartą.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, mieszając do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
- Z lodówki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut, grzanie góra-dół.