Domowy pasztet z jajkiem to idealna przystawka na świąteczny stół. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie na święta Wielkanocne.
Pasztet jest niesamowicie soczysty, delikatny i aromatyczny. Dodatek jajek sprawia, że nabiera Wielkanocnego charakteru. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
DOMOWY PASZTET WIELKANOCNY Z JAJKIEM – PRZEPIS
Składniki
WYWAR
- 1 kg udek z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- liście z jednego pora
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
DODATKOWO
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 jajka (surowe)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 cebule
- 1 kajzerka
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso oczyścić ze skóry i przepłukać. Do garnka wlać ok. 2,5-3 litry zimnej wody, przełożyć mięso, postawić na gaz i zagotować. Zebrać szumowiny, zmniejszyć moc palnika na najmniejszy.
- Cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać.
- Do garnka z mięsem dodać marchewkę, pietruszkę, liście pora, cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotować około 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, pozostawić do przestygnięcia.
- Bułkę kajzerkę zalać rosołem, odstawić na kilka minut.
- Wątróbki oczyścić, cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni roztopić masło, przełożyć cebulę i podsmażyć. Dodać wątróbkę, całość razem dusić ok. 10 minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
- Mięso z wywaru odebrać od kości.
- Przez maszynkę do mięsa przepuścić mięso, marchewkę, pietruszkę, usmażoną z wątróbką cebulę.
- Białka dwóch jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka dodać do zmielonego z warzywami mięsa. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Masę delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
- Sześć jajek ugotować na twardo, obrać ze skorupki.
- Na dno dwóch foremek o wymiarach 20×10 cm umieścić odrobinę masy na pasztet, następnie ułożyć ugotowane jajka i przykryć resztą masy pasztetowej. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.