Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Domowy pasztet Wielkanocny z jajkiem

Domowy pasztet Wielkanocny z jajkiem

Domowy pasztet z jajkiem to idealna przystawka na świąteczny stół. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie na święta Wielkanocne.

Pasztet jest niesamowicie soczysty, delikatny i aromatyczny. Dodatek jajek sprawia, że nabiera Wielkanocnego charakteru. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

DOMOWY PASZTET WIELKANOCNY Z JAJKIEM – PRZEPIS

Składniki

WYWAR

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • liście z jednego pora
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

DODATKOWO

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 jajka (surowe)
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 cebule
  • 1 kajzerka
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Mięso oczyścić ze skóry i przepłukać. Do garnka wlać ok. 2,5-3 litry zimnej wody, przełożyć mięso, postawić na gaz i zagotować. Zebrać szumowiny, zmniejszyć moc palnika na najmniejszy.
  • Cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać.
  • Do garnka z mięsem dodać marchewkę, pietruszkę, liście pora, cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotować około 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, pozostawić do przestygnięcia.
  • Bułkę kajzerkę zalać rosołem, odstawić na kilka minut.
  • Wątróbki oczyścić, cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni roztopić masło, przełożyć cebulę i podsmażyć. Dodać wątróbkę, całość razem dusić ok. 10 minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Mięso z wywaru odebrać od kości.
  • Przez maszynkę do mięsa przepuścić mięso, marchewkę, pietruszkę, usmażoną z wątróbką cebulę.
  • Białka dwóch jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka dodać do zmielonego z warzywami mięsa. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowa. Masę delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
  • Sześć jajek ugotować na twardo, obrać ze skorupki.
  • Na dno dwóch foremek o wymiarach 20×10 cm umieścić odrobinę masy na pasztet, następnie ułożyć ugotowane jajka i przykryć resztą masy pasztetowej. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Domowy pasztet Wielkanocny z jajkiem przepis
Przepis na domowy pasztet Wielkanocny z jajkiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 − 1 =