Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, a na wierzchu roztopiony żółty ser i ulubione zioła. Faszerowane ziemniaczki to doskonały sposób na nudnego, obiadowego ziemniaka. Można je podawać na obiad z dodatkiem mięsa, lub zjeść same jako przekąskę.
Przepis na faszerowane ziemniaki jest bardzo prosty i szybki. Ziemniaczki są bardzo aromatyczne i unikatowe w smaku. Farsz, którym są pokryte nadaje im wyjątkowego charakteru.
FASZEROWANE ZIEMNIAKI PRZEPIS
Składniki
- 800 g młodych ziemniaków
- 120 g sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka gałązek świeżej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chilli
- sól
Przygotowanie
1. Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać). Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać łyżkę soli i zagotować do miękkości.
2. Ugotowane ziemniaki odcedzić i delikatnie zgnieść za pomocą łyżki.
3. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut.
4. W miedzy czasie przygotować farsz. Ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać do niego masło (temp. pokojowa), paprykę słodką, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę oraz chilli. Wymieszać do połączenia.
5. Ziemniaki wyjąć z piekarnika i nałożyć farsz. Całość ponownie wstawić do piekarnika na około 7-10 minut.