Szukasz pomysłu na oryginalny obiad? Dzisiaj mamy dla Ciebie propozycję na przepyszne filety z kurczaka w wersji na bogato!
Filet z kurczaka na bogato to danie, które zachwyci każde podniebienie. Wyróżnia się bardzo ciekawym smakiem, a to za sprawą dodatków, które w połączeniu z mięsem drobiowym tworzą ciekawą kombinację smaków i aromatów. Oprócz walorów smakowych, danie również świetnie wygląda i zachęca do konsumpcji. Tak więc zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto!
FILET Z KURCZAKA NA BOGATO PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 gruszka
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- garść orzechów włoskich
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- 3 łyżki ketchupu
- rukola do dekoracji
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na kotlety, które następnie należy delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Każdy z nich przyprawić papryką słodką, solą oraz pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć kotlety z obu stron.
3. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Ser pleśniowy również pokroić w kosteczkę.
5. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować je ketchupem. Następnie na mięsie ułożyć ser pleśniowy, gruszkę i porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską. Całość posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
6. Naczynie z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec bez przykrycia przez 20 minut.
7. Gotowe kotlety posypać rukolą.