Koperty z ciasta francuskiego z makiem to świetna przekąska na święta. Robi się je bardzo szybko i tak samo znikają ze stołu. Będą świetnym dodatkiem do świątecznych dań.
Przepis na koperty z ciasta francuskiego z makiem jest bardzo łatwy i poradzi sobie z nim każdy. Składniki nie są wyszukane i nie trzeba ich wiele, więc przekąska jest też tania. W smaku koperty są naprawdę smaczne i fantastycznie się prezentują. Nikt im się nie oprze!
KOPERTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MAKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- ok. 300 g gotowej masy makowej
- 1 żółtko
- cukier puder
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na 12 kwadratów.
2. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć porcję gotowej masy makowej z puszki i rozsmarować po całej powierzchni, zostawiając 1 cm wolnego brzegu.
3. Następnie dwa przeciwległe boki zlepić ze sobą, tworząc kopertę.
4. Tak przygotowane koperty przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 15 minut, grzanie góra-dół.
6. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.