Lekka surówka z młodą kapustą i rzodkiewką to świetny dodatek do wielu wiosennych i letnich dań. Lubimy ją nie tylko za cudowny smak, ale także za prostotę i szybkość wykonania. Surówka idealnie pasuje do dań obiadowych, jak i tych z grilla. Jej dodatek nada każdej potrawie lekkości, świeżości i cudownego smaku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
SURÓWKA Z MŁODĄ KAPUSTĄ I RZODKIEWKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g młodej kapusty
- 1 jabłko
- 250 g rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Młodą kapustę posiekać za pomocą noża lub na mandolinie.
- Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Do miski przełożyć wszystkie składniki, dodać oliwę, sok z cytryny, cukier, szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać. Surówkę odstawić na chwilę by smaki się przegryzły.