Makowiec japoński z musem jabłkowym to pyszne i bardzo wilgotne ciasto, które doskonale sprawdzi się na święta. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Idealny wypiek, który zachwyci gości i rodzinę.
Przepis na makowiec japoński z musem jabłkowym jest bardzo prosty, a samo ciasto składa się tylko z kilku łatwo dostępnych składników. Ten makowiec jest bardzo soczysty i nie zawiera mąki. Sama pyszna, wilgotna masa makowa z dodatkiem warstwy musu jabłkowego i polewy czekoladowej. Jeśli szukacie idealnego ciasta na święta, makowiec japoński z musem jabłkowym będzie doskonałym wyborem.
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z MUSEM JABŁKOWYM PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Czas pieczenia: 60 minut | Liczba porcji: forma 24×24 cm
Składniki
Ciasto
- 400 g suchego maku
- 1 kostka masła (200 g)
- 8 jajek
- 0,5 l mleka
- 200 g cukru pudru
- 200 g kaszy manny
- 4 jabłka
- kilka kropel olejku migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mus jabłkowy
- 1 galaretka cytrynowa
- 600 g obranych jabłek (bez gniazd nasiennych)
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
Ciasto:
- Do rondelka wsypać mak i wlać mleko. Całość zagotować. Następnie rondelek zdjąć z palnika, przykryć pokrywką i odstawić na pół godziny, by mak napęczniał.
- Po tym czasie mak dokładnie odcedzić na sitku z nadmiaru mleka. Następnie rozdrobnić za pomocą blendera.
- Masło w temp. pokojowej przełożyć do misy miksera i ucierać, dodając stopniowo cukier puder. Kolejno cały czas miksując stopniowo dodawać żółtka, a następnie dodać kilka kropel olejku migdałowego.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać zmielony mak. Kolejno wsypać kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do masy i wymieszać.
- W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Ubite białka przełożyć do masy makowej i całość delikatnie przemieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec przez 60 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto podzielić na dwa blaty.
Mus jabłkowy:
- Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię, dodać cynamon i podsmażyć kilka minut do miękkości.
- Patelnię z zawartością ściągnąć z palnika, dodać galaretkę cytrynową (proszek) i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
- Jeden blat ciasta przełożyć musem jabłkowym i przykryć drugim.
- Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki kremówki.
- Polewą polać ciasto i całość wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.