Pieczarki w aromatycznym sosie sojowym to doskonały dodatek do mięs, a także pyszna przekąska, która świetnie smakuje np. ze świeżym pieczywem. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne i niedrogie. Grzyby są mięciutkie i delikatne, a sos na bazie sosu sojowego podkręca smak i nadaje daniu aksamitnego wykończenia. Jeśli uwielbiacie pieczarki i macie ochotę spróbować czegoś nowego, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
PIECZARKI W AROMATYCZNYM SOSIE SOJOWYM PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg małych pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 200 ml wody + 50 ml do zagęszczenia sosu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż do czasu aż się zeszkli. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek. Kolejno wrzuć na patelnię umyte pieczarki.
2. Gdy pieczarki lekko się zarumienią, wlej 200 ml wody i dodaj przyprawy: tymianek, bazylię, słodką paprykę, cukier, sól oraz pieprz. Całość duś przez kilka minut.
3. Na koniec dodaj ocet winny, sos sojowy oraz 50 ml wody wymieszaną z 1 łyżeczką mąki. Całość mieszaj do zgęstnienia sosu.
4. Danie podawaj z pieczywem lub jako sos do dań obiadowych, np. kotletów mielonych.