Pieczone roladki z kurczaka to prosta i smaczna potrawa, która idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację. Soczyste mięso wypełnione pysznym nadzieniem składającym się z sera pleśniowego, dżemu żurawinowego i orzechów nerkowca zachwyci każde podniebienie. Takie roladki z kurczaka można podać z ziemniakami, frytkami lub kaszą. Do tego ulubiona surówka i przepyszny obiad gotowy!
PIECZONE ROLADKI Z KURCZAKA PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 60 minut | Liczba porcji: 4
Składniki
- 1 podwójny fileta z kurczaka
- 4 łyżki dżemu żurawinowego
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- garść orzechów nerkowca
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Filety myjemy, oczyszczamy i dzielimy na dwa cieńsze. Rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem.
- Następnie na każdy kawałek mięsa wykładamy po łyżeczce dżemu żurawinowego i smarujemy po całej powierzchni.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę, orzechy nerkowca drobno siekamy. Wykładamy na mięso.
- Następnie kawałki mięsa z nadzieniem zwijamy w roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 60 minut.