Pierożki kebabowe dla leniwych to prosta i szybka przekąska z ciasta francuskiego, która doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych pierożków z ciasta drożdżowego. W tej wersji nie musimy wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Takie pierożki idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, lub na kolację do filmu. Koniecznie musicie przygotować!
PIEROŻKI KEBABOWE DLA LENIWYCH PRZEPIS
Składniki
- Ciasto francuskie XL
Farsz:
- ok. 250 g usmażonego kurczaka
- 1 cebula czerwona
- 1/2 papryki czerwonej
- 100 g żółtego sera
- 2-3 ogórki konserwowe
- 4 łyżki kukurydzy
- 4 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko
- sezam
Przygotowanie
1. Paprykę czerwoną, ogórki konserwowe i cebulkę kroimy w kosteczkę.
2. Ser ścieramy na tarce.
3. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
4. Do miski wrzucamy podsmażonego kurczaka oraz wcześniej przygotowane i pokrojone składniki. Dodajemy ketchup i mieszamy wszystko razem.
5. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i dzielimy na 8 kawałków. Na każdy z nich nakładamy porcję farszu i składamy w trójkąt, zlepiając ze sobą dwa przeciwległe boki.
6. Tak przygotowane pierożki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy pierożek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
7. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 20 minut do zarumienienia.
8. Podajemy z ulubionym sosem.