Placki z jabłkami bez drożdży to świetny pomysł na śniadanie, obiad czy pyszny deser dla całej rodziny. Są ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze przepyszne w smaku.
Przepis na placuszki z jabłkami jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Są bez drożdży, więc nie potrzebujemy dodatkowego czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, ale można użyć również innych dodatków.
PLACKI Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY PRZEPIS
Składniki / ok. 15 sztuk
- 2 jabłka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
1. Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj sypkie składniki.
2. Następnie wbij jajka i wlej kefir. Całość ponownie wymieszaj do połączenia składników.
3. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kosteczkę.
4. Pokrojone jabłka wrzuć do ciasta i wymieszaj.
5. Na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu nakładaj porcjami ciasto i smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty na stronę.
6. Gotowe placuszki posyp cukrem pudrem.