Dziś zapraszam na puszyste placuszki na kefirze, czyli prosty i pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem, lub z dodatkiem dżemu, nutelli czy miodu.
Placuszki na kefirze są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Do ich wykonania nie wykorzystuje się drożdży, lecz sodę oczyszczoną. Dzięki temu nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Polecam zrobić te placuszki, są naprawdę przepyszne!
PLACUSZKI NA KEFIRZE PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut | Czas smażenia: 20 minut | Porcje: ok. 18 sztuk
Składniki
- 500 g kefiru
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie
1. Kefir w temperaturze pokojowej wlej do miski, wbij jajko i całość dokładnie wymieszaj do połączenia. Możesz to zrobić rózgą albo mikserem.
2. Następnie dodaj przesianą przez sito mąkę, sól oraz cukier. Całość ponownie dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
3. Na koniec dodaj sodę i bardzo dokładnie wymieszaj ciasto.
4. Na rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta tworząc placuszki. Smaż na wolnym ogniu z każdej strony, aż się zarumienią.
5. Gotowe placuszki podawaj posypane cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.