Quesadilla to tradycyjne meksykańskie danie, które składa się z tortilli, sera, mięsa i warzyw. W tym wpisie mam dla was propozycje na quesadillę z jajkiem.
Danie to powstało z tego co było w lodówce. Jest to więc świetna opcja na wykorzystanie zalegających składników z którymi nie wiemy co zrobić.
QUESADILLA Z JAJKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 2 tortille
- 3 jajka
- 1 ogórek konserwowy
- 100 g żółtego sera
- 50 g podsmażonych pieczarek z cebulką
- 100 g szynki
- ketchup
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Jeden placek tortilli umieścić na patelni i posmarować warstwą ketchupu.
2. Następnie wyłożyć pokrojoną w kostkę szynkę i ogórek konserwowy oraz podsmażone grzyby.
3. Kolejno wlać roztrzepane jajka wymieszane z solą oraz pieprzem i całość posypać żółtym serem.
4. Przykryć drugim plackiem tortilli.
5. Patelnię przykryć pokrywką, włączyć gaz i smażyć przez około 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie tortille przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 5 minut bez pokrywki.