Mięciutkie i puszyste racuchy na jogurcie greckim. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu placuszki, idealne na śniadanie, kolację czy słodką przekąskę, szczególnie dla najmłodszych. Są nieco zdrowsze i lżejsze niż tradycyjne racuchy przygotowane na śmietanie.
Racuchy przygotowane są bez drożdży, dzięki czemu nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Sprawia to, że są naprawdę szybkie i łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują z dodatkiem cukru pudru a także z ulubionymi owocami.
PRZEPIS NA RACUCHY NA JOGURCIE GRECKIM
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka mleka
Wykonanie
- Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz sól.
- Do osobnej miski wbijamy jajka, wlewamy olej, całość ubijamy do uzyskania kremowej masy. Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy jogurt grecki, mieszamy.
- Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą drewnianej łyżki.
- Patelnię z odrobiną oleju podgrzewamy, następnie za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta i smażymy racuszki na rumiany kolor z oby stron.
- Gotowe racuchy wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Podajemy z cukrem pudrem.