Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne Przekąski

Racuchy na jogurcie greckim

Mięciutkie i puszyste racuchy na jogurcie greckim. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu placuszki, idealne na śniadanie, kolację czy słodką przekąskę, szczególnie dla najmłodszych. Są nieco zdrowsze i lżejsze niż tradycyjne racuchy przygotowane na śmietanie. 

Racuchy przygotowane są bez drożdży, dzięki czemu nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Sprawia to, że są naprawdę szybkie i łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują z dodatkiem cukru pudru a także z ulubionymi owocami. 

PRZEPIS NA RACUCHY NA JOGURCIE GRECKIM

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka mleka

Wykonanie

  • Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz sól.
  • Do osobnej miski wbijamy jajka, wlewamy olej, całość ubijamy do uzyskania kremowej masy. Następnie wlewamy mleko oraz dodajemy jogurt grecki, mieszamy. 
  • Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą drewnianej łyżki. 
  • Patelnię z odrobiną oleju podgrzewamy, następnie za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta i smażymy racuszki na rumiany kolor z oby stron. 
  • Gotowe racuchy wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 
  • Podajemy z cukrem pudrem. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 + 4 =