Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to idealna potrawa na świąteczny stół i nie tylko. Można ją także przygotować na imprezę ze znajomymi lub po prostu na kolację. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw smakuje wyśmienicie i z pewnością posmakuje każdemu. Przepis na rybę po grecku jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Zapewniam, że każdy bez problemu poradzi sobie z jej przyrządzeniem we własnej kuchni.

RYBA PO GRECKU PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg białej ryby (np. mintaj, dorsz, miruna)
  • 1/2 szklanki mąki do panierowania ryby
  • 500 g marchewki
  • 250 g pietruszki (korzeń)
  • 1 por
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostej
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Świeże lub rozmrożone filety rybne osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na mniejsze kawałki i oprószamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Następnie kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

2. Pora kroimy w półkrążki i wrzucamy na patelnię z odrobiną tłuszczu. Podsmażamy kilka minut.

3. Pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy na patelnię z porem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól i pieprz. Wlewamy wodę, mieszamy i całość przykrywamy pokrywką. Dusimy przez około 20 minut.

4. Po upływie czasu dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Dusimy jeszcze przez kilka minut bez przykrycia.

5. Rybę przekładamy na półmisek i przykrywamy ją jeszcze ciepłymi warzywami.

Ryba po grecku przepis
przepis na rybę po grecku

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − siedem =