Ryba po grecku to idealna potrawa na świąteczny stół i nie tylko. Można ją także przygotować na imprezę ze znajomymi lub po prostu na kolację. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw smakuje wyśmienicie i z pewnością posmakuje każdemu. Przepis na rybę po grecku jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Zapewniam, że każdy bez problemu poradzi sobie z jej przyrządzeniem we własnej kuchni.
RYBA PO GRECKU PRZEPIS
Składniki
- 1 kg białej ryby (np. mintaj, dorsz, miruna)
- 1/2 szklanki mąki do panierowania ryby
- 500 g marchewki
- 250 g pietruszki (korzeń)
- 1 por
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostej
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Świeże lub rozmrożone filety rybne osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na mniejsze kawałki i oprószamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Następnie kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
2. Pora kroimy w półkrążki i wrzucamy na patelnię z odrobiną tłuszczu. Podsmażamy kilka minut.
3. Pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Przekładamy na patelnię z porem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól i pieprz. Wlewamy wodę, mieszamy i całość przykrywamy pokrywką. Dusimy przez około 20 minut.
4. Po upływie czasu dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Dusimy jeszcze przez kilka minut bez przykrycia.
5. Rybę przekładamy na półmisek i przykrywamy ją jeszcze ciepłymi warzywami.