Sałatka hawajska z szynką i ananasem to propozycja obok której nie można przejść obojętnie. Sałatka jest lekka, soczysta, wspaniale smakuje i ładnie prezentuje się na stole.
Sałatka hawajska doskonale sprawdzi się na różne okazje takie jak urodziny, imieniny, rodzinne spotkania czy spotkania ze znajomymi. Będzie także świetną opcją na kolację. Przepis na sałatkę hawajską jest bardzo prosty i szybki. Przygotowanie tego pysznego dania nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Sałatka hawajska ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna. Połączenie ananasa z szynką i selerem na pewno zachwyci Wasze podniebienia.
SAŁATKA HAWAJSKA – PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka ananasa
- 1 mały słoik selera konserwowego
- 250 g szynki konserwowej
- 250 g żółtego sera
- 4 jajka
- 1 mniejszy por
- puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
1. Ananasa kroimy w kosteczkę, pora w półkrążki.
2. Selera konserwowego oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
3. Szynkę i ser żółty kroimy w kostkę.
4. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i również kroimy w kosteczkę.
5. Szczypiorek drobno siekamy.
6. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
7. Wszystkie składniki przekładamy do większej miski, dodajemy sos i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.