
Sałatka jajeczna z szynką to szybki i niezawodny pomysł na posiłek, który doskonale sprawdzi się na kolację lub na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Przygotujesz ją w kilka chwil, używając zaledwie kilku prostych i łatwo dostępnych składników.
Dlaczego warto zrobić sałatkę jajeczną z szynką?
– jest prosta i szybka w przygotowaniu, dzięki czemu nie musimy spędzać dużo czasu w kuchni
– składa się ze smacznych składników, które doskonale do siebie pasują i się uzupełniają
– świetnie sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji — na kolację, do pracy, czy jako przekąska na domową imprezę czy święta
Mam nadzieję, że powyższe argumenty zachęciły Cię do wypróbowania mojej sałatki z jajkiem i szynką.
SAŁATKA JAJECZNA Z SZYNKĄ PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- 200 g szynki (u mnie drobiowa)
- 150 g sera żółtego (u mnie mozzarella)
- 1 mały por
- 10 pieczarek marynowanych
- 4 ogórki konserwowe
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej
Sos
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę.
- Szynkę, ser żółty, ogórki konserwowe i pieczarki również pokrój w kostkę.
- Pora pokrój w półkrążki, kukurydzę odsącz z zalewy.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli oraz pieprzu.
- Wszystkie składniki przełóż do jednej miski, dodaj sos i wymieszaj.
Smacznego!

