Sałatka konserwowa czyli sałatka, która składa się głównie z konserwowych składników. Sałatka jest pyszna, pożywna i doskonale sprawdzi się w codziennym menu, jak i na przyjęciu rodzinnym.
Sałatka konserwowa jest bardzo lubiana u mnie w domu, dlatego przygotowujemy ją praktycznie na każdą nadarzającą się okazję. Każdy ją bardzo lubi i zawsze jako pierwsza znika ze stołu. Jeśli akurat macie w swojej domowej spiżarni różne warzywa konserwowe, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
SAŁATKA KONSERWOWA – PRZEPIS
Składniki
- fasola czerwona – 1 puszka
- kukurydza – 1 puszka
- groszek konserwowy – 1 puszka
- pieczarki marynowane – 1 słoik
- papryka marynowana – 1 słoik
- jajka – 3 sztuki
- ogórki kiszone – 4 sztuki
- marchew – 2 sztuki
- cebula – 1 sztuka
- śmietana – 3 łyżki
- majonez – 1 łyżka
- musztarda – 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Wykonanie
1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę.
2 Marchewki gotujemy do miękkości i razem z ogórkami i cebulą również kroimy w kostkę.
3. Fasolę czerwoną, groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy.
4. Pieczarki oraz paprykę marynowaną również odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
5. Składniki przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, majonez i musztardę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy.