Sałatka przekąskowa to doskonała propozycja na przystawkę, która z pewnością zaskoczy Twoich gości. Sałatka pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Składniki nie są wyszukane, ale tak dobrane, że wszystko idealnie do siebie pasuje zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym. Sałatkę przekąskową z powodzeniem można również przygotować na lekką kolację, lub zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Polecam!
SAŁATKA PRZEKĄSKOWA PRZEPIS
Składniki
- 150 g tortellini z szynką
- 100 g mixu sałat
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- kilka suszonych pomidorów
- 2 garści słonecznika
Sos
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Pierożki tortellini ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
2. Ser z niebieską pleśnią pokrój w kosteczkę.
3. Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Składniki na sos wymieszaj ze sobą.
5. Na półmisek wyłóż sałatę. Następnie ułóż tortellini, ser i suszone pomidory. Całość posyp słonecznikiem i polej przygotowanym sosem.