Sałatka śledziowa to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przystawka. Pięknie prezentuje się na półmisku, świetnie smakuje i można ją przygotować naprawdę bardzo szybko.
Ta sałatka śledziowa idealnie sprawdzi się na święta i każdą inną okazję w ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! Jestem pewna, że sałatka śledziowa z pewnością Wam posmakuje.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA – PRZEPIS
Składniki
- 2 buraki gotowane
- 4 ogórki konserwowe
- 1 gruszka
- 3 płaty śledziowe w occie
- 5-6 pieczarek marynowanych
- 1 cebula
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
Wykonanie
Śledzie pokroić w kosteczkę.
- Gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- Ogórki konserwowe oraz pieczarki marynowane również pokroić w kostkę.
- Groszek konserwowy odsączyć z zalewy.
- Ugotowane buraki pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Do miski przełożyć cebulę, pieczarki, ogórki oraz gruszkę. Dodać jogurt naturalny, majonez, szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszać.
- Na półmisku układać naprzemiennie składniki wymieszane z sosem, buraki, groszek, aż do wyczerpania składników.