Sałatki warstwowe to prawdziwe kulinarne dzieła. Składniki układamy warstwami w szklanej misce, dzięki czemu wyglądają zjawiskowo i dodatkowo wiemy co wchodzi w ich skład. Dziś mam dla Was przepis na pyszną sałatkę warstwową z jajkiem, która doskonale sprawdzi się na specjalne okazje jak i na co dzień. Można ją przygotować na urodziny, święta lub po prostu na rodzinną kolację.
SAŁATKA WARSTWOWA Z JAJKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 4 jajka
- 1 mały por
- 2 marchewki
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Marchewki ugotować do miękkości i odcedzić. Pokroić w kosteczkę.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić białka od żółtek. Zetrzeć osobno na tarce, białka na dużych oczkach, żółtka na małych.
3. Tuńczyka, seler konserwowy, czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Pora pokroić w półkrążki.
5. Jogurt wymieszać z majonezem, solą i pieprzem tworząc sos.
Składniki układać w salaterce warstwowo:
seler konserwowy
tuńczyk
1/2 sosu
czerwona fasola
marchewka
białka
por
reszta sosu
żółtka