Sycąca, przyjemnie chrupiąca i przepyszna — taka właśnie jest sałatka z czerwonej kapusty i kurczaka. Sprawdzi się doskonale jako przekąska na domowe imprezy lub po prostu na kolację.
Przepis na sałatkę z kurczaka i czerwonej kapusty jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Oprócz wspomnianej czerwonej kapusty i kurczaka, w sałatce znajdziemy jeszcze kukurydzę, szczypiorek i prosty sos na bazie jogurtu i majonezu. Wszystko tutaj idealnie do siebie pasuje i tworzy pyszne danie, które warto wypróbować.
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I KURCZAKA PRZEPIS
Składniki
- pół główki czerwonej kapusty
- 500 g fileta z kurczaka
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 cebula czerwona
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Przyprawiamy czosnkiem granulowanym, słodką papryką, przyprawą gyros, solą i pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Czerwoną kapustę szatkujemy na mandolinie lub za pomocą noża. Lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
3. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.
4. Kukurydzę odsączamy z zalewy, szczypiorek drobno siekamy.
5. Jogurt łączymy z majonezem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
6. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miseczki, dodajemy sos i mieszamy.