Prosta, smaczna i niedroga sałatka z selerem konserwowym i jajkiem to propozycja idealna na każdą okazję. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku prostych składników i dosłownie kilkunastu minut!
Dlaczego warto jeść sałatki z selerem? Ponieważ są nie tylko przepyszne, ale także zdrowe. Chrupiący seler zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na sałatkę z selerem i jajkiem.
SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM I JAJKIEM PRZEPIS
Składniki
- 1 mały słoiczek selera konserwowego
- 200 g szynki w kawałku
- 150 g żółtego sera w kawałku
- 10 cm pora
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 4 jajka
Sos
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kosteczkę.
2. Szynkę oraz żółty ser również pokroić w kostkę.
3. Selera konserwowego oraz kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Pora pokroić w półkrążki.
5. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
6. Wszystkie składniki przełożyć do większej miseczki, dodać przygotowany sos i wymieszać.