Uwielbiam przygotowywać sałatki warstwowe, ponieważ pięknie wygląda i widać wtedy wszystkie składniki z których jest zrobiona. Taka sałatka warstwowa doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, jak również podczas wielu innych okazji.
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sałatka z zielonym groszkiem i jajkami. Bardzo smaczna sałatka, która nie wymaga dużo pracy, a smakuje wyśmienicie. Składniki idealnie ze sobą współgrają i tworzą niebanalną kompozycję smakową. Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego!
SAŁATKA Z GROSZKIEM I JAJKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 5 jajek
- 1 papryka czerwona
- 200 g sera żółtego
- 200 g szynki drobiowej
- 1 por
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę.
2. Paprykę oraz szynkę również kroimy w kostkę.
3. Pora kroimy w półkrążki, ser żółty ścieramy na tarce.
4. Groszek odcedzamy z zalewy.
5. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Składniki układamy w naczyniu warstwowo:
- szynka
- 1/2 sosu
- por
- ser żółty
- papryka
- jajka
- reszta sosu
- groszek konserwowy
Gotową sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziła.