Często na kolację lub imprezę przygotowuję sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem. Zawsze wszystkim smakuje i znika z talerzy w mgnieniu oka. Dzisiaj akurat naszła mnie na nią ochota, jednak nie miałam pod ręką drobiu, tak więc powstała sałatka z zupek chińskich bez mięsa. Ta wersja smakuje również przepysznie i będzie fajnym urozmaiceniem smakowym. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH BEZ MIĘSA PRZEPIS
Składniki
- 2 zupki chińskie
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 250 ml wrzątku
- 5 małych ogórków konserwowych
- 5 kawałków papryki konserwowej
- 1 kawałek pora (ok.10 cm)
- 4 czubate łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. W 250 ml wrzątku rozpuścić przyprawy z zupek chińskich (oprócz oleju). Tak przygotowanym roztworem zalać pokruszony makaron, przykryć i pozostawić do napęcznienia.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
3. Ogórki konserwowe i paprykę konserwową również pokroić w kostkę.
4. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
5. Pora pokroić w półplasterki, a następnie przelać wrzątkiem na sitku, osuszyć.
6. Do większej miski przełożyć makaron oraz pozostałe składniki. Następnie dodać majonez i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem do smaku.