Sernik na ciasteczkowym spodzie to super pomysł na pyszne ciasto serowe, które pokochacie już po skosztowaniu. Jest bardzo smaczny, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Sernik z tego przepisu jest bardzo łatwy w przygotowaniu, zawsze wychodzi, więc każdy może zabrać się za jego przygotowanie, z gwarancją sukcesu.
Ten pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie na zbliżające się święta. Zapraszam na przepis!
SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE
Składniki
Spód
- 200 g ciasteczek owsianych
- 60 g roztopionego masła
Masa serowa
- 1 kg sera z wiadreka dobrej jakości
- 7 jajek
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 40 g mąki pszennej tortowej
- 1 opakowanie budyniu wanilinowego
Wykonanie
- Ciastka rozdrobnić na piasek, dodać roztopione masło i wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć ciasteczka i ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania sera.
- Do miski wbić jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Całość ubić na puszystą masę na wysokich obrotach miksera.
- Do sera dodać proszek budyniowy oraz mąkę. Zmiksować na małych obrotach do połączenia.
- Masę serową dodawać do ubitych jajek, miksując na małych obrotach. Pod koniec przemieszać jeszcze drewnianą łyżką.
- Masę serową przełożyć do tortownicy, całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20 minut. Po czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 60 minut.
- Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.