Sos tysiąca wysp to idealny dodatek do kanapek, burgerów, sałatek czy przekąsek. Robi się go naprawdę bardzo prosto i szybko. Do przygotowania sosu tysiąca wysp potrzeba kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni.
Do przygotowania sosu wykorzystałam majonez wege, by był nieco lżejszy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
PRZEPIS NA SOS TYSIĄCA WYSP
Składniki
- 3 łyżki majonezu (u mnie vege)
- 3 łyżki jogurty naturalnego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 1 mała cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 2 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Ogórki również bardzo drobno posiekać. Oba składniki przełożyć do miski.
- Dodać ketchup, majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek ocet winny, miód, paprykę słodką, szczyptę soli oraz pieprzu.
- Całość wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę, by smaki się przegryzły.