Szybka i łatwa do zrobienia surówka z kapusty pekińskiej. Pyszna, zdrowa i kolorowa surówka, która idealnie nada się do każdego dania obiadowego i nie tylko! Taka surówka to fajny dodatek również do dań i przekąsek z grilla. Jej dodatek sprawi, że każde danie będzie smakować o wiele lepiej!
Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Do przygotowania tej surówki potrzeba zaledwie kilku składników, które zakupicie w każdym sklepie.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ – PRZEPIS
Składniki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kapustę pekińską drobno siekamy i przekładamy na dużej miski.
- Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy do kapusty.
- Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miski.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, cukrem, solą oraz pieprzem.
- Do miski z warzywami przekładamy sos, dodajemy sok z cytryny, ocet winny. Całość mieszamy do połączenia składników.