Truskawkowy przekładaniec to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Apetycznie prezentuje się na talerzu i zachęca do spróbowania.
Przepis na ciasto truskawkowy przekładaniec jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Ciasto składa się z herbatników maślanych przełożonych musem truskawkowym i bitą śmietaną. Wierzch ciasta zdobią prażone płatki migdałów. Całość wygląda i smakuje wyśmienicie. Polecam!
TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC PRZEPIS
Składniki
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 kg truskawek
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 48 herbatników maślanych
- 100 g płatków migdałów
- 25 g żelatyny
Przygotowanie
1. Truskawki oczyszczamy ze szypułek i myjemy. Następnie miksujemy na mus przy pomocy blendera.
2. Otrzymany mus stawiamy na gazie i podgrzewamy. Dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy do rozpuszczenia.
3. Następnie dodajemy żelatynę i ponownie dokładnie mieszamy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę herbatników.
5. Herbatniki przekładamy cienką warstwą musu truskawkowego i całość przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
6. Dobrze schłodzą śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
7. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch ozdabiamy prażonymi płatkami migdałów.
8. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.