
Babka czekoladowa to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Wilgotna, puszysta i pełna głębokiego, czekoladowego smaku zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Dlaczego warto upiec babkę czekoladową?
– jest prosta i szybka w przygotowaniu
– nie wymaga skomplikowanych składników
– ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszną babkę wielkanocną, nasza babka czekoladowa będzie idealnym wyborem.
WIELKANOCNA BABKA CZEKOLADOWA
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut
Składniki
- 250 ml mleka
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 125 ml oleju
- 320 g mąki
- 2 jajka rozmiar L
- 3 czubate łyżki kakao
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
Składniki powinny mieć temp. pokojową.
Przygotowanie
- Do miski wlewam mleko oraz olej. Wbijam jajka i dodaję cukier oraz cukier wanilinowy. Całość miksuję do połączenia składników.
- Mąkę mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypuję do mokrych składników i całość ponownie mieszam do połączenia. Na koniec dodaję dżem porzeczkowy oraz skórkę otartą z cytryny.
- Formę na babkę smaruję tłuszczem i oprószam kakao. Przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę 50 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polewam polewą czekoladową i posypuję pokruszoną białą czekoladą.

