Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Wielkanocna babka czekoladowa

Wielkanocna babka czekoladowa

Babka czekoladowa to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Wilgotna, puszysta i pełna głębokiego, czekoladowego smaku zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dlaczego warto upiec babkę czekoladową?

– jest prosta i szybka w przygotowaniu

– nie wymaga skomplikowanych składników

– ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszną babkę wielkanocną, nasza babka czekoladowa będzie idealnym wyborem.

WIELKANOCNA BABKA CZEKOLADOWA

Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 125 ml oleju
  • 320 g mąki
  • 2 jajka rozmiar L
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny

Składniki powinny mieć temp. pokojową.

Przygotowanie

  1. Do miski wlewam mleko oraz olej. Wbijam jajka i dodaję cukier oraz cukier wanilinowy. Całość miksuję do połączenia składników.

  2. Mąkę mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypuję do mokrych składników i całość ponownie mieszam do połączenia. Na koniec dodaję dżem porzeczkowy oraz skórkę otartą z cytryny.

  3. Formę na babkę smaruję tłuszczem i oprószam kakao. Przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę 50 minut do suchego patyczka.

  4. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polewam polewą czekoladową i posypuję pokruszoną białą czekoladą.
Wielkanocna babka czekoladowa przepis
przepis na babkę czekoladową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 984

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × 4 =