Intensywnie czekoladowe, mięsiste i wilgotne ciasto z pyszną czekoladową polewą. Prawdziwa gratka dla fanów czekolady!
Ciasto czekoladowe to jedno z najbardziej lubianych deserów. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych nie sposób mu się oprzeć. W dzisiejszym wpisie mam dla was mój sprawdzony przepis na wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze wychodzi i zawsze wszystkim smakuje. Przygotowuję go na różne rodzinne uroczystości jak i tak po prostu do popołudniowej kawy czy herbaty, gdy najdzie nas ochota na słodkie.
WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE – PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 150g
- jajka – 2 szt.
- cukier – 100g
- masło – 70g
- mleko – 130ml
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- tabliczka gorzkiej czekolady – 100g
Polewa:
- czekolada mleczka – 100g
- masło – 30g
Wykonanie
1. Do rondelka przekładamy masło pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy połamaną czekoladę gorzką. Całość podgrzewamy na małym ogniu do otrzymania jednolitej masy.
2. Rondelek ściągamy z ognia, dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Odkładamy na bok.
3. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z dodatkiem cukru do uzyskania puszystej masy.
4. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.
5. Do mąki z proszkiem dodajemy ubite jajka z cukrem oraz masę czekoladową. Całość mieszamy do połączenia.
6. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
7. Przelewamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka.
8. Przygotowujemy polewę: Do garnuszka przekładamy połamaną czekoladę mleczną oraz masło. Stawiamy na mały ogień i podgrzewamy aż składniki się połączą.
9. Gotową polewą polewamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.