Wiśniowa pychotka to nic innego jak inna wersja malinowej chmurki. Zamiast malin używamy wiśni, które również doskonale komponują się z resztą składników.
Przepis na ciasto wiśniowa pychotka nie jest trudny, jednak trochę pracochłonny. Mimo wszystko ciasto jest warte zachodu, ponieważ smakuje obłędnie i goście zawsze proszą o dokładkę. Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny wypiek, lub na inną wyjątkową okazję, wiśniowa pychotka będzie idealnym wyborem.
WIŚNIOWA PYCHOTKA PRZEPIS
Składniki
Kruche ciasto
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 125 g masła
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 4 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka z owocami
- 1 słoik wiśni w kompocie (680 g)
- 3 galaretki o smaku wiśniowym
- 800 ml gorącej wody
Masa śmietankowa
- 250 g serka mascarpone
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody
Beza
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 60 g płatków migdałów
Przygotowanie
KRUCHE CIASTO
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj żółtka, pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po upływie czasu ciasto rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.
GALARETKA Z OWOCAMI
- Galaretki wiśniowe rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia.
- Wiśnie odsącz z kompotu, przełóż do przestygniętej galaretki i odstaw do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę z wiśniami przełóż na kruche ciasto, wyrównaj i całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
MASA ŚMIETANOWA
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia.
- Do misy miksera przełóż schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Całość zmiksuj na sztywną masę na wysokich obrotach miksera. Pod koniec zmniejsz obroty i powoli wlej przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę. Mieszaj tylko do połączenia składników. Masę wyłóż na galaretkę z wiśniami.
BEZA
- Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do momentu, aż masa będzie sztywna i szklista. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Na papierze do pieczenia narysuj kwadrat o wymiarach 24×24 cm i wyłóż masę. Wierzch posyp migdałami. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piecz 60 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu bezę pozostaw do przestygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestygniętą bezą wyłóż na ciasto.