Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to pyszna i prosta propozycja na rodzinny obiad lub kolację. Przepis jest bardzo prosty, a zapiekanka smaczna i treściwa. Danie wzbogacone jest o różne warzywa, które podkreślą smak i dodają całości aromatu. Jeśli lubicie zapiekanki obiadowe, ta wersja z makaronem i mięsem mielonym z pewnością przypadnie wam do gustu.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 200 g makaronu kokardki
- puszka pomidorów krojonych
- 4 ogórki konserwowe
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 150 g sera mozarella
- papryka słodka mielona
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła.
2. Mięso mielone doprawiamy czosnkiem granulowanym, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Przekładamy na patelnię z duszącą się cebulą i smażymy do zarumienienia.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
4. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy przez kilka minut.
5. Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę, ser mozzarella ścieramy na tarce.
6. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
7. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, następnie wykładamy mięso, ogórki, paprykę i kukurydzę. Wierzch posypujemy mozzarellą.
8. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut.