Zapiekanka meksykańska to propozycja na pożywne i sycące danie obiadowe. Nie tylko świetnie smakuje, ale i ciekawie wygląda. Z pewnością posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym jest prosta do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie. Dodatki takie jak kukurydza, fasola, papryka i cebula to standardowe składniki w kuchni meksykańskiej, które świetnie pasują do mięsa mielonego i połączone ze sobą tworzą apetyczne i aromatyczne danie. Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej, lub poszukujecie ciekawego pomysłu na rodzinny obiad, to zapiekanka meksykańska będzie idealnym wyborem.
ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA – PRZEPIS
Czas przygotowania: 1 godzina | Liczba porcji: dla 4 osób
Składniki
- 3 placki tortilli
- 250 g sera żółtego
- 400 g mielonego mięsa
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 mniejsza papryka czerwona
- 1 mała puszka kukurydzy
- 6 łyżek ketchupu
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Przygotowanie
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na łyżce oleju.
2. Mięso mielone przyprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą, pieprzem oraz szczyptą chilli. Przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć do zarumienienia.
3. Następnie dodać odsączoną z zalewy fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i ketchup. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.
4. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć tortillę, a na nią wyłożyć 1/2 przygotowanego farszu. Posypać 1/3 sera.
5. Przykryć następną tortillą, a na nią wyłożyć kolejną część farszu i ponownie posypać serem.
6. Na farsz wyłożyć ostatnią tortillę i wierzch posypać pozostałym serem.
7. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 30 minut.
8. Po upieczeniu zapiekankę można posypać szczypiorkiem.