Zapiekanka obiadowa z brokułem i mięsem mielonym to super propozycja na smaczny i sycący posiłek. Do jej przygotowania potrzebny będzie nam brokuł, ziemniaki, mielone mięso oraz inne kolorowe warzywa, które wymieniłam poniżej.
Przepis na zapiekankę brokułową jest bardzo prosty a zapiekanka przepyszna. Idealnie sprawdzi się na obiad czy ciepłą kolację. Można ją przygotować w większej porcji, by mieć obiad na dwa dni.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną zapiekankę obiadową z brokułem. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was!
ZAPIEKANKA OBIADOWA Z BROKUŁEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 150 g mozzarelli
- 1 papryka czerwona
- 1 brokuł
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 cebula
- 4 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać łyżkę soli i zagotować. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 10 minut.
- Mielone mięso doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
- Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną cukru, soli i soku z cytryny. Na gotującą się wodę wyłożyć brokuła i gotować około 5 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Ketchup wymieszać z jogurtem, majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno połowę ziemniaków, cebulę, mięso, sos, ziemniaki, brokuła, paprykę i kukurydzę. Całość posypać tartą mozzarellą.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25-30 minut.