Zupa gyrosowa od bardzo dawna gości w naszym domu. Składa się z kurczaka zamarynowanego w przyprawie gyros oraz mnóstwa kolorowych warzyw. Zupa gyros jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca.
Przepis na zupę gyros jest bardzo łatwy a sama zupa warta przygotowania. Jestem pewna, że posmakuje każdemu. Można zaserwować ją na obiad, czy kolację. Zapraszam na przepis!
ZUPA GYROSOWA – PRZEPIS
Składniki
- 600 g kurczaka – filet
- 300 g pieczarek
- 2 cebule czerwone
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml wody
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Następnie podsmażyć na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy kilka minut. Kolejno na patelnię wykładamy pokrojoną w słupki paprykę. Całość doprawiamy papryką słodką, papryką wędzoną oraz dodajemy ketchup.
- Podsmażone mięso oraz warzywa przekładamy do garnka, wlewamy wodę oraz wsypujemy kukurydzę. Gotujemy przez 20 minut. Po upływie czasu dodajemy śmietankę. Najlepiej jest wcześniej ją zahartować, dodając do śmietanki odrobinę wywaru z garnka, kolejno całość wlać do zupy. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.