Zupa meksykańska to pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa, którą przygotujecie w niecałą godzinę. Przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy przepadają za ostrzejszymi potrawami. To aromatyczne danie może być serwowane zarówno na obiad, jak i na kolację. Zupa meksykańska doskonale smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Przed podaniem można ją udekorować szczypiorkiem lub natką pietruszki, czy posypać tartym parmezanem. Serdecznie polecam!
ZUPA MEKSYKAŃSKA PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 l bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Do dużego garnka wlać oliwę i podgrzać. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Mięso mielone przyprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do garnka. Smażyć do zarumienienia się mięsa.
3. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Wrzucić do garnka, wlać 250 ml gorącego bulionu, przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.
4. Po tym czasie dodać zblendowane pomidory z puszki, cukier, paprykę słodką, ostrą i oregano. Wlać pozostały bulion, dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę i gotować jeszcze przez 20 minut na małym ogniu. Pod koniec w razie konieczności doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!