Puszysta i pyszna babka wielkanocna z polewą krówkową. Delikatna, mięciutka i bardzo prosta w przygotowaniu.
Przepis na babkę jest niesamowicie prosty, a samą babkę rodzi się szybko i bezproblemowo. Idealnie sprawdzi się na zbliżające się święta Wielkanocne. Zapraszam na przepis!
BABKA Z POLEWĄ KRÓWKOWĄ – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka rozmiar L (temp. pokojowa)
- 180 g cukru cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu o smaku toffi
- szczypta soli
Polewa
- 3 łyżki masy krówkowej
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Wykonanie
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy.
- Zmniejszyć obroty miksera, dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia składników.
- Mąkę przesiać, dodać proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Całość dodać do masy jajecznej i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-35 minut, do suchego patyczka.
- Masę krówkową podgrzać z mlekiem i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wyłożyć na przestygniętą babkę. Dodatkowo babkę można udekorować polewą czekoladową, u mnie była to polewa czekoladowa z tubki.