Dzisiaj mam dla Was przepis na mój ulubiony biszkopt bez proszku do pieczenia na blaszkę 24×24 cm (lub na tortownicę o średnicy ∅26 cm). Biszkopt jest niezwykle delikatny, miękki i puszysty. Sprawdzi się doskonale jako baza do tortów, ciast i innych deserów. Jak przygotować idealny biszkopt bez proszku do pieczenia? Zapraszam na przepis!
BISZKOPT BEZ PROSZKU DO PIECZENIA
Składniki
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- szczypta soli
Wykonanie
- Jajka wyjmujemy z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie oddzielamy białka od żółtek.
- Do miski przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce.
- Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista i puszysta, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 20 minut, do suchego patyczka, grzanie góra-dół.