Proste i smaczne przepisy!

Przekąski Wypieki

Ekspresowe bułeczki z patelni

Ekspresowe bułeczki z patelni

Pyszne i smaczne bułeczki przygotowane na sodzie i wypieczone na patelni. Chrupiące i mięciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe. Doskonale smakują nawet kolejnego dnia.

Te ekspresowe bułeczki z patelni polecam szczególnie wszystkim zabieganym, którzy chcą cieszyć się świeżym, domowym pieczywem nie włączając przy tym piekarnika. Przepis na bułeczki z patelni jest bardzo prosty, szybki i nie wymaga wielu składników.

EKSPRESOWE BUŁECZKI Z PATELNI – PRZEPIS

Składniki (na 8-10 bułeczek)

  • mąka pszenna – 500 g
  • mleko – 250 ml
  • jajko – 1 sztuka
  • soda – 2 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka

Przygotowanie

1. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy przesianą przez sito mąkę, sodę, mleko, cukier i sól.

2. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

3. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.

4. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 cm i przy użyciu szklanki lub kubka wykrawamy kółka.

5. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wykładamy bułeczki. Smażymy z każdej strony przez około 8 minut, do zarumienienia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 8

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

15 − 9 =