Pyszne i smaczne bułeczki przygotowane na sodzie i wypieczone na patelni. Chrupiące i mięciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe. Doskonale smakują nawet kolejnego dnia.
Te ekspresowe bułeczki z patelni polecam szczególnie wszystkim zabieganym, którzy chcą cieszyć się świeżym, domowym pieczywem nie włączając przy tym piekarnika. Przepis na bułeczki z patelni jest bardzo prosty, szybki i nie wymaga wielu składników.
EKSPRESOWE BUŁECZKI Z PATELNI – PRZEPIS
Składniki (na 8-10 bułeczek)
- mąka pszenna – 500 g
- mleko – 250 ml
- jajko – 1 sztuka
- soda – 2 łyżeczki
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 1 łyżeczka
Przygotowanie
1. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy przesianą przez sito mąkę, sodę, mleko, cukier i sól.
2. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
3. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.
4. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 cm i przy użyciu szklanki lub kubka wykrawamy kółka.
5. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wykładamy bułeczki. Smażymy z każdej strony przez około 8 minut, do zarumienienia.