Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek do popołudniowej kawy czy herbaty? Ciasto czekoladowe z malinami sprawdzi się idealnie. Nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze robi się je ekspresowo!

Maliny to cudowne owoce, które latem smakują najlepiej. W sezonie warto wykorzystać je do przygotowania słodkich deserów i ciast. Na naszym blogu możecie znaleźć jeszcze kilka ciekawych propozycji na wykorzystanie tych darów natury, np. przepis na malinowy leśny mech, szybkie placuszki z malinami, czy deser malinowy.

A teraz zapraszamy do zapoznania się z przepisem na ciasto czekoladowe z malinami, które przygotujecie w 15 minut + czas pieczenia.

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 45 minut

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 ml oleju
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 butelka kefiru (420 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 300 g malin

Przygotowanie

Kefir oraz jajka powinny mieć temp. pokojową.

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Mieszamy.

  2. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, olej oraz cukier. Mieszamy do połączenia składników.

  3. Suche składniki wsypujemy do mokrych i całość krótko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  4. Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę.

  5. Maliny myjemy, osuszamy i wykładamy na ciasto.

  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka.
Ciasto czekoladowe z malinami przepis
Przepis na ciasto czekoladowe z malinami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 421

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × 3 =