
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek do popołudniowej kawy czy herbaty? Ciasto czekoladowe z malinami sprawdzi się idealnie. Nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze robi się je ekspresowo!
Maliny to cudowne owoce, które latem smakują najlepiej. W sezonie warto wykorzystać je do przygotowania słodkich deserów i ciast. Na naszym blogu możecie znaleźć jeszcze kilka ciekawych propozycji na wykorzystanie tych darów natury, np. przepis na malinowy leśny mech, szybkie placuszki z malinami, czy deser malinowy.
A teraz zapraszamy do zapoznania się z przepisem na ciasto czekoladowe z malinami, które przygotujecie w 15 minut + czas pieczenia.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 45 minut
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 ml oleju
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 butelka kefiru (420 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- 300 g malin
Przygotowanie
Kefir oraz jajka powinny mieć temp. pokojową.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Mieszamy.
- Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, olej oraz cukier. Mieszamy do połączenia składników.
- Suche składniki wsypujemy do mokrych i całość krótko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę.
- Maliny myjemy, osuszamy i wykładamy na ciasto.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka.

