Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto Makowa Kostka

Ciasto Makowa Kostka

Ciasto Makowa Kostka to pyszne ciasto przekładane, które składa się z puszystego biszkopta makowego oraz delikatnego kremu na bazie śmietanki kremówki, mascarpone oraz galaretki krystalicznej. Ciasto jest niesamowicie delikatne, puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Całość wykończona czekoladą mleczną, która dodatkowo podkreśla delikatność tego wypieku.

Ciasto Kostka Makowa to idealny wypiek na święta, ale także fajnie sprawdzi się na inne okazje. Przepis na ciasto makowe jest niesamowicie prosty, więc śmiało każdy z Was może zabierać się za jego przygotowanie. Na pewno wyjdzie pyszne! Zapraszam na przepis 🙂

CIASTO KOSTKA MAKOWA – PRZEPIS

SKŁADNIKI

BISZKOPT MAKOWY

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 120 g maku (ziarna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka krystaliczna lub cytrynowa
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

DODATKOWO

  • 100 g mlecznej czekolady

WYKONANIE

  • Białka jajek (tem. pokojowa) ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia.
  • Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej, dodajemy mak i całość delikatnie mieszamy.
  • Formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę jajeczną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 35 minut do suchego patyczka, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec zmniejszamy obroty i cienką strużką wlewamy przestygniętą galaretkę. Miksujemy do połączenia składników. 2/3 przygotowanej masy wykładamy na pierwszy blat biszkopta, przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy pozostałą masę i całość dekorujemy startą na tarce czekoladą.
Ciasto Makowa Kostka przepis
Ciasto Makowa Kostka z kremem
Ciasto Makowe z kremem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

2 Comments

  1. Kasia says:

    A co z tym makiem

    1. Mak dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − 11 =