Przepyszne ciasto z delikatnym kremem, wykończone masą krówkową i prażonymi migdałami. Ciasto migdałowa krówka to bardzo proste ciasto bez pieczenia. Można je przygotować bez użycia piekarnika.
Przepis na ciasto migdałowa krówka jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni.
Jeśli jesteście miłośnikami szybkich ciast bez pieczenia, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Proste składniki i cudowny smak! Zapraszam na przepis.
CIASTO MIGDAŁOWA KRÓWKA – PRZEPIS
Składniki
- 1000 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 puszka masy krówkowej
- 48 herbatniki kakaowe
- 48 krakersów
- 2/3 szklanki płatków migdałów
- 2 śmietan-fix (opcjonalnie)
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Aby krem był sztywniejszy, można dodać śmietan-fix. Należy go wcześniej wymieszać z cukrem pudrem i wsypać do masy.
- Blaszkę 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki kakaowe. Na nich rozprowadzamy część masy i przykrywamy krakersami.
- Na krakersach rozprowadzamy połowę masy krówkowej i układamy kolejną warstwę krakesów. Na krakersy wykładamy pozostałą masę i układamy herbatniki kakaowe.
- Wierzch ciasta dekorujemy pozostałą masą krówkową oraz prażonymi migdałami.