Wilgotne kakaowe blaty, przełożone dżemem porzeczkowym i delikatnym kremem. Rewelacyjne słodko-kwaśne ciasto porzeczkowe, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
Ciasto porzeczkowe z kremem to idealny wypiek na każdą okazję. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Biszkopt jest niesamowicie wilgotny i kakaowy a masa puszysta i delikatna, do tego dżem z czarnej porzeczki, który idealnie przełamuje słodycz ciasta. Musicie skosztować tego połączenia! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO PORZECZKOWE Z KREMEM
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 220 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 160 ml oleju
- 125 ml wody
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
KREM
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
DODATKOWO
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Do garnka wlewamy wodę, olej dodajemy kakao oraz 120 g cukru. Całość podgrzewamy, mieszając do momentu uzyskania jednolitej pasy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier – pozostałe 100 g. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy tylko do połączenia składników.
- Do masy jajecznej wlewamy masę kakaową i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wsypujemy mąkę, wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
- Gotową masę wykładamy do blaszki 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka, grzałka góra-dół. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Do chłodzonej śmietanki kremówki dodajemy mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość razem miskujemy na puszysty krem.
- Pierwszy blat biszkopta smarujemy połową dżemu porzeczkowego, wykładamy połowę masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Następnie dżem porzeczkowy i pozostała masa.
- Polewa: Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową.