Ciasto truskawkowo-kajmakowe to ciasto, które pokochacie już po pierwszym kęsie. Smakuje naprawdę rewelacyjnie, a co najważniejsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Składa się z 4 warstw, puszystego biszkopta, masy na bazie śmietanki i kajmaku, warstwy krakersów oraz pysznego musu truskawkowego. Całość połączona ze sobą smakuje obłędnie!
Przepis na ciasto jest bardzo prosty. Poniżej opisałam Wam w kilku prostych krokach, jak je przygotować. Ciasto truskawkowo-kajmakowe idealnie sprawdzi się na święta, a także inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWO-KAJMAKOWE
Składniki
BISZKOPT
- 120 g mąki
- 3 jaja
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MUS TRUSKAWKOWY
- 500 ml wody
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 łyżeczki żelatyny
MASA
- 500 ml śmietanki 30%
- 3/4 puszki masy kajmakowej
DODATKOWO
- kilkanaście krakersów
Wykonanie
- Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Kolejno wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 min w 180°.
- Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić. Schłodzoną śmietankę 30% ubić na puszystą pianę. Stopniowo dodawać kajmak, ubijać na małych obrotach miksera. Wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę przelać na przestygnięty biszkopt. Wyłożyć warstwą krakersów.
- Galaretki rozpuścić w wodzie. Truskawki zblendować, dodać do galaretek, połączyć. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na krakersy.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ile żelatyny należy użyć?
2 łyżeczki 🙂
Mogą być truskawki mrożone
Oczywiście 🙂
Czy można zrobić podwójny biszkopt przeciąć na pół i zrobić warstwy: biszkopt masa kajmakowa mus i znowu na górę biszkopt aby „zamknąć” to ciasto ?
Można 🙂