Błyskawiczne w przygotowaniu i niesamowicie smaczne ciasto w 15 minut! Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i składa się z prostych, ogólnodostępnych składników.
Takie szybkie ciasto idealnie sprawdzi się w przypadku niezapowiedzianych gości lub po prostu, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zapraszam na przepis!
CIASTO W 15 MINUT – PRZEPIS
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 12 herbatników maślanych
- 24 herbatników kakaowych
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 2 garści migdałów
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę (schłodzoną) ubijamy z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy jasne herbatniki.
- Na herbatnikach rozprowadzamy połowę przygotowanej masy i układamy herbatniki kakaowe. Na nich rozprowadzamy masę kajmakową i układamy kolejną warstwę herbatników kakaowych. Wykładamy pozostałą masę.
- Wierzch ciasta dekorujemy prażonymi migdałami. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.