Ciasto z 4 składników to pomysł na ciekawie wyglądający deser, który posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Robi się go bardzo łatwo, a składniki każdy znajdzie w swojej kuchni.
Deser jest lekki, orzeźwiający i bardzo delikatny w smaku. Dodatkowo nie wymaga pieczenia i jest doskonały na ciepłe, letnie dni. Ciasto z 4 składników doskonale sprawdzi się na różne okazje jak i bez okazji. Apetycznie wygląda, więc dzieciaki z przyjemnością będą zajadać się tym smakołykiem.
CIASTO Z 4 SKŁADNIKÓW PRZEPIS
Składniki
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
- 3 galaretki (malinowa, agrestowa, truskawkowa)
- 12 okrągłych biszkoptów
- 400 ml zimnego mleka
Przygotowanie
- Galaretkę malinową i agrestową rozpuszczamy w osobnych naczyniach w 200 ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestygnięcia.
- Na dno formy o wymiarach 20×20 cm wykładamy biszkopty.
- Do wysokiego naczynia wlewamy 200 ml zimnego mleka, wsypujemy „Śnieżkę” i ubijamy na puszystą pianę.
- Pod koniec ubijania wlewamy galaretkę agrestową i mieszamy do połączenia. Masę wstawiamy na chwilkę do lodówki, by zaczęła tężeć, a następnie wykładamy na biszkopty. Całość wstawiamy do lodówki.
- Do 200 ml mleka wsypujemy kolejną „Śnieżkę” i ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania wlewamy galaretkę malinową i mieszamy do połączenia. Masę wykładamy na ciasto, całość wstawiamy ponownie do lodówki do stężenia.
- Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto mini bezikami.