Ta „szarlotka” to idealna propozycja na fajny deser kiedy spodziewamy się gości, lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Bardzo szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Moim zdaniem ten deser smakiem dorównuje klasycznej szarlotce, więc jeśli macie ochotę na słodką przekąskę z jabłkami, to serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
DESER „SZARLOTKA” PRZEPIS
Składniki (na 2 porcje)
- 3-4 większe jabłka
- 1/2 opakowania herbatników maślanych
- 1 opakowanie bitej śmietany „Śnieżka”
- 200 ml mleka
- garść prażonych migdałów
- kilka orzechów włoskich
Przygotowanie
1. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Dodać cynamon i podsmażyć kilka minut do miękkości.
2. Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki, najlepiej przy pomocy tłuczka do kotletów.
3. Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać śnieżkę i za pomocą miksera ubić na puszystą pianę.
4. Do wysokich szklanek lub pucharków wyłożyć na przemian:
- herbatniki
- jabłka
- bita śmietanka
- herbatniki
- jabłka
- bita śmietanka
5. Wierzch udekorować prażonymi migdałami i posiekanymi orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami.
6. Deserki schłodzić w lodówce co najmniej godzinę przed podaniem.