Duszony schab z pieczarkami i porem to banalnie prosty i szybki pomysł na obiad. Mięso wystarczy przyprawić, zarumienić na patelni, a następnie dusić w bulionie. Dodatek śmietanki kremówki sprawia, że sos staje się niesamowicie kremowy i delikatny.
Schab duszony rewelacyjnie smakuje z dodatkiem ziemniaków z koperkiem oraz ulubionej surówki. U nas świetnie sprawdza się surówka z młodej kapusty i rzodkiewki.
DUSZONY SCHAB Z PIECZARKAMI I POREM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g schabu bez kości
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 300 ml bulionu
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- tymianek
- słodka papryka
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Schab dzielimy na plastry i delikatnie rozbijamy. Każdy kawałek posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem z obu stron.
- Na patelni rozgrywamy odrobinę oliwy i podsmażamy schab z obu stron.
- Pieczarki kroimy w kosteczkę, pora w półkrążki. Na osobną patelnię z odrobiną masła przekładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pora oraz pieczarki. Podsmażamy kilka minut.
- Podsmażone mięso przekładamy na patelnię z pieczarkami, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz wlewamy bulion. Całość dusimy przez 60 minut pod przykryciem.
- Śmietankę kremówkę mieszamy z mlekiem oraz mąką ziemniaczaną. Całość przelewamy na patelnię. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz paprykę słodką. Mieszamy i podgrzeamy do zgęstnienia sosu.