Ekspresowe roladki makowe to świetna przekąska na świąteczny stół i nie tylko. Są one bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do ich przygotowania potrzeba zaledwie 3 składników. Roladki makowe z ciasta francuskiego można przygotować w dosłownie 5 minut + 15 minut pieczenia. Moim zdaniem to bardzo krótko na tak smaczną przekąskę.
Te ekspresowe roladki makowe idealnie sprawdzą się w przypadku niezapowiedzianych gości, jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!
EKSPRESOWE ROLADKI MAKOWE – PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 400 g masy makowej
- 1 żółtko do posmarowania
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, posmarować masą makową.
- Zwinąć w roladę, delikatnie dociskając, a następnie pokroić na roladki o grubości około 1-2 cm.
- Roladki wyłożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 15 minut, do zarumienienia.